Denc Studio architecten -en studiebureau

 27.08.2014  |  THE LODGE goedgekeurd

In de collectieve verblijfsaccommodatie ‘The Lodge’ komt, naast 14 zorg-units voor mensen met autisme, ook een gemeenschappelijke verzorgingsruimte. Een erkende thuisbegeleidingsdienst zal zorgen voor de ambulante ondersteuning.

Verkoop ifv project met maatschappelijke meerwaarde

In de zomer van 2013 startte SOGENT een verkoopsprocedure. In januari 2014 verkocht SOGENT de hoekgebouwen aan LEIEGOED met de opdracht op de plek een project met een maatschappelijke meerwaarde te realiseren. 

Voorzitter Tom Balthazar: ‘Dankzij de verkoop onder voorwaarden krijgen de drie hoekgebouwen gelegen in het bouwblok Rooigemlaan, Boom- en Gaaispersstraat eindelijk een zinvolle maatschappelijke invulling. Mensen met autisme kunnen in ‘The Lodge’ zelfstanding wonen, maar krijgen toch voldoende zorg. De ontwikkelaar speelt met dit project in op de maatschappelijke vraag naar inclusieve zorg, zorgt op maat in de thuissituatie.

Appartementen voor mensen met autisme

De naam ‘The Lodge’ verwijst naar een woning waar het aangenaam vertoeven is, waar sociaal contact tussen bewoners vanzelfsprekend is. De herontwikkeling van de 3 hoekgebouwen richt zich tot mensen met een lichte tot matige beperking die alleen kunnen wonen, maar toch op regelmatige basis een begeleiding behoeven. Zij kunnen in het project hun eigen persoonlijke studio of appartement kopen, maar toch rekenen op ‘assistentie’.

Luc Peerlinck, LEIEGOED: ‘Voor de realisatie van dit zorgproject hadden we uitgebreid contact met  ondermeer de Vlaamse Vereniging Autisme vzw, Handinhand vzw. Een thuisbegeleidingsdienst voor personen met autisme, heeft bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap een aanvraag tot uitbreiding van de erkenning ingediend zodat zij na goedkeuring van hun dossier binnen het project ‘The Lodge’ de zorg kunnen aanbieden. Doordat de verschillende mensen met zorgnoden in mekaars nabijheid wonen, kan de nodige zorg efficiënter en goedkoper verleend worden. De houding van sogent in dit socio-economisch voorbeeldproject is vooruitstrevend.’  

De ontwikkelaar wil met dit sociaal project een oplossing bieden aan ouders op lange termijn die een zekerheid wensen te creëren voor hun zoon of dochter om onafhankelijk te wonen. Mensen die interesse hebben in de aankoop van een zorg-unit kunnen contact opnemen met Luc Peerlinck van Leiegoed (T. +32 (0)475 27 96 04, E. immo@leiegoed.be).

Timing

Wanneer alles verloopt volgens plan, zullen de eerste bewoners verwelkomd worden eind 2016.