Denc Studio architecten -en studiebureau

 24.10.2016  |  LEDEBERG LEEFT!

De voorbije jaren ondernam Sogent diverse acties ter bevordering van de leefkwaliteit in Ledeberg. In het bijzonder verwijzen we naar "het kavelproject" en "de nieuwe hoeken".  

Sogent liet hier, ter hoogte van het kruispunt, twee woningen slopen en voegde de kavels samen, wat een L-vormige bouwzone opleverde.
Het nieuw hoofdgebouw diende te worden gerealiseerd in een smal lang volume met een netto binnenruimte van nauwelijks 3,50m breed… een fijne uitdaging!

  

De behoorlijk zichtbare ligging, bood kansen voor het ontwerpen van een écht hoekgebouw en tevens herkenningspunt in de buurt. Stedenbouwkundig bleek een hogere kroonlijst en meer uitgesproken architectuur met plat dak bespreekbaar.
De rooilijn snijdt de hoek van het perceel schuin af, onder 45 graden. Op de gelijkvloerse verdieping werd die afschuining uiteraard gevolgd, maar de verdiepingen werden wel rechthoekig uitgebouwd: een architecturaal krachtig volume aan de buitenzijde, economisch rationeel en ruimtelijk in het interieur.

  

Een bel-étage-woning genoot de voorkeur, met de leefruimtes op de eerste verdieping, overgoten van licht via vier grote ramen. De bewoners en bezoekers kunnen er genieten van diverse perspectieven op de straat en buurt. De leefruimte op hoogte, waarborgt de privacy. 
Het sterk gesloten sokkelvolume is voornamelijk functioneel/ondersteunend, voorziet veel bergruimte en een aangenaam frisse slaapkamer met eigen sanitair.
Voor de kinderen is een aparte bouwlaag voorzien. Twee kamers en een badkamer bevinden zich op de tweede verdieping, waar smalle hoge ramen het juiste evenwicht vinden tussen veel licht, weinig inkijk van buitenaf en interessante uitzichten over de daken van de buren heen.
De fijne trap, van wit gelakt staal en warm hout, verbindt de drie bouwlagen via een ruimtelijk verrassende wandeling.

  

De structuur is volledig opgetrokken als houtskelet.

Het volume werd voorzien van een witte dampopen silicaatpleister op houtwolisolatie. Deze isolatie hangt als een warm deken rond het volume, zonder koudebruggen. Door de complexe aansluiting op de gemene muren, en bovendaks is dergelijke opbouw veel efficiënter dan de veel zwaardere bakstenen variant. De sokkel werd voorzien van een slagvaste, ritmische gevelbeplanking. Voordeur, raam, sectionaalpoort en zelfs de brievenbus zijn subtiel geïntegreerd. De gevelplinten zijn een gepaste aansluiting op de betonnen straatklinkers.

Voor de binnenafwerking werden zoveel mogelijk ecologische en natuurlijke producten gebruikt: zoals hout, gipsvezelplaten, leemfinisch en natuurverf. De bouwheer, een echte zelfbouwer, zorgde voor een groot deel van de technieken, afwerking en smaakvolle inrichting met recuperatiematerialen.



De woning werd ontworpen op basis van passiefhuisprincipes: beperking van de warmteverliezen met doorgedreven isolatie en een goede luchtdichtheid, worden gecombineerd met optimale benutting van zonnewinsten en in de hand houden van oververhitting door degelijke zonnewering.
Een K-peil van 21 werd gehaald en een uitmuntende luchtdichtheid. De verwarming wordt uitsluitend gerealiseerd door een pelletkachel met klein vermogen in de zithoek; de warmte wordt in de woning verdeeld door het mechanisch ventilatietoestel ‘systeem D’ met warmterecuperatie. De overblijvende warmte in de afvoerlucht wordt onttrokken door de warmtepompboiler voor de productie van sanitair warm water.
De resterende energiebehoefte wordt gecompenseerd door hernieuwbare energie onder de vorm van een zonneboiler én PV-panelen.

De woning kan een E-peil van 8 presenteren.


De woning werd ondermeer opengesteld op de Nieuwbouwzondag 23/10/2016.

Fotografie: Luc Roymans