Denc Studio architecten -en studiebureau

 17.03.2017  |  laureaat SUIKERPARK Veurne

Er beweegt iets in Veurne

De WVI en Stad Veurne selecteerden de Waregemse projectontwikkelaar ION om mee te schrijven aan een nieuw verhaal voor de oude Suikerfabriek-site.

Hun motto? Develop different. Net door die originele kijk werd hen het project gegund.
“Voor ons geen klassieke projectontwikkeling. We willen vooral een dynamiek tot stand brengen. Tussen jonge gezinnen en ondernemers, tussen Veurnenaars en nieuwe inwoners. Een groene omgeving vlakbij de historische binnenstad, waar je graag wil wonen, werken én ontspannen. Kortom: waar je graag wil leven”, dixit Matthieu Pacco, Project Manager ION.

Het SUIKERPARK biedt oplossingen

Voor gezinnen en bedrijven, voor jong en oud. De toekomst van de stad ligt in innovatieve oplossingen voor woongelegenheid en ruimte voor bedrijven.
Het kloppend hart van de nieuwe site wordt het Suikerplein: een inspirerende ontmoetingsplaats met onder meer een incubator voor start-ups, een aantrekkelijke brasserie en verrassende kleinhandel, complementair aan de binnenstad.
Zo wil Suikerpark een magneet worden voor startende ondernemers en bedrijven: een inspirerende plek waar zij naast ruimte, ook coaching en financiële steunmaatregelen vinden.

Met 15 hectare natuurpark, 4 hectare recreatief park en talloze duurzame bouwoplossingen kiest SUIKERPARK letterlijk voor groene groei. Iedere woning staat in directe relatie tot het park, dat zo ook een collectieve plek wordt.
Het doel? Maximaal leefcomfort. Dichtbij de historische binnenstad en het station, biedt de site alle voordelen van de stad én de natuur. Het resultaat is een dynamisch en toegankelijk geheel dat Veurne nóg sterker op de kaart zet.

Teamwork makes the dream work

Ter kandidatuurstelling vormde de projectontwikkelaar ION een team met: architecten (B-Architecten, DENC!-STUDIO, A1 Planning), landschapsarchitecten (Delva Landscape Architects ism ARA), stedenbouwkundigen (CroonenBuro5), duurzaamheidsdeskundigen (3E en DENC!-STUDIO), een communicatiebureau (Common Ground) en een multidisciplinair ingenieursbureau (Antea). Een 30-tal bedrijven ondersteunden, waaronder: Universiteit Gent, Vives, VTI Veurne, Syntra West, Duco, Meli, Furnibo, Havenzate/De Lovie en Cambio.

Betrokken buurt

Alle partners zijn het er volmondig over eens: in het SUIKERPARK komt de buurt op de eerste plaats. Dus wordt er hard gewerkt aan een sterke lokale verankering, waarbij de buurtbewoners echt inspraak krijgen over de verdere ontwikkelingen. Die dialoog is de rode draad doorheen het project, dat inzet op cocreatie, deeleconomie en buurtplatformen. Zowel aan inwoners van Veurne, als aan geïnteresseerden van buitenaf, worden ideeën en voorstellen gevraagd die passen binnen de dynamiek van de site. Een participatief verhaal, waarvan nu al het eerste hoofdstuk wordt geschreven. Zie www.suikerpark.be 

Verbinding staat centraal

Suikerpark bouwt bruggen. Tussen woningen en het landschap, tussen gezinnen en generaties, tussen sociale groepen en bedrijven. Maar ook tussen de stad, de site en de haven van Veurne: een nieuwe fietsbrug over de Lovaart en een groene fiets- en wandelas maken het centrum bereikbaarder dan ooit. Die verbindingen komen er met maximaal respect voor de geschiedenis en de natuurlijke omgeving van de oude site.
Zo wordt zowel een deel van de waterbekkens als één van de fundamenten van de suikersilo’s behouden, beide kenmerkend voor het gebied.

Planning

Reeds in de zomer 2017 zal de site worden geactiveerd door tijdelijke invullingen. De eerste spadesteek is gepland voor het najaar 2018.