Denc Studio architecten -en studiebureau

 17.10.2015  |  kbencurieus

CULTUREEL VERANKERD

De voorbije maanden kon je er langs de E40-traject Brussel-Oostende niet naast kijken: grote werfdoeken met vermelding ‘www.kbencurieus.be’ wekten de nieuwsgierigheid van menig passant. Lapeirre Woningbouw ambieert er mensen te inspireren en adviseert bij het bouwen of verbouwen van een energiezuinige woning. De inspiratiewoning te Nevele maakt hun manier van bouwen tastbaar en persoonlijk.

De vorm van de in zonevreemd gebied gelegen nieuwbouw, één bouwlaag onder een hellend dak, verwijst naar de oude hoeve. De woning straalt warmte en authenticiteit uit.
Lapeirre Woningbouw koos indertijd met het tendenshuis voor strak en modern, maar merkt heden dat er terug een tendens is naar knusheid en authentieke materialen. Deze woning mocht een "ziel" hebben, toegankelijk voor verschillende doelgroepen, met eigentijds comfort.
Het balkvormig volume is uitgevoerd in een wit gekaleide gevelsteen, zwarte ramen en hellend dak in roodbruin getinte tegelpannen met ingewerkte goot. De materialen geven de woning haar cultureel vertrouwde uitstraling, met een duidelijke knipoog naar het verleden.

Op het gelijkvloers werd geopteerd voor een open plan. Een box in box principe: technische ruimtes in een centraal gesloten volume met ingewerkte trap en bureel waarrond leef- en slaapruimtes worden georganiseerd.
De oostzijde is gesloten en voorziet in voldoende berging en kastruimte. De westzijde is bijna volledig open getrokken; een beglaasde gevel garandeert voldoende licht en zicht. Door deze glazen gevel plaatselijk meer naar binnen te trekken ontstaat de unieke lay-out van de woning. De grenslijn binnen - buiten vervaagt en draagt bij tot een aangename leefomgeving voor de bewoners.
Om toch voldoende privacy te kunnen garanderen, zijn beweegbare schuifpanelen toegevoegd aan de glasfaçade. De lamellen houden bovendien de zonnewarmte buiten en zorgen voor extra dynamiek en speelsheid.

  

De woning is opgevat als een meegroeiwoning, slaapkamer en badkamer bevinden zich op het gelijkvloers. Hierdoor blijft er vrij spel om de verdieping in te richten. Deze laatste is ondanks de beperkte hoogte onder het hellende dak, toch zeer licht en ruimtelijk door de toevoeging van vides en daklichten.

De bouwschil werd geoptimaliseerd. Een thermisch goed geïsoleerd volume zonder koudebruggen, zongericht en luchtdicht bouwen, alsook bewust ventileren met warmterecuperatie behoren tot de voorwaarden om hierin te slagen. Een nauwkeurige uitvoering was belangrijk; de totaalaanpak essentieel voor het behalen van de vooropgestelde ambities.
De geothermische warmtepomp haalt warmte uit grond en grondwater. Ze zorgt voor de aansturing van de lage-temperatuur-vloerverwarming, alsook voor de productie van sanitair warm water. De vloerverwarming kan per ruimte afzonderlijk worden geregeld, een extra troef voor het wooncomfort. De woning scoort een pak beter dan de huidige energienorm.
Er is een domoticasysteem dat tegelijk flexibel en uitbreidbaar is. Van een alles-aan/uit-knop, tot het creëren van sferen.

 

Het interieur werd uitgewerkt isminterieurarchitecte Isabelle Onraet.

 

Opendeur

Het weekend van 17&18/10/2015 worden de deuren van de nieuwe kijkwoning te Nevele, van het familiebedrijf Lapeirre woningbouw uit Roeselare, opengezet voor het grote publiek. Alle ‘curieuzeneuzen’ zijn van harte welkom.
- zaterdag 17 oktober: VIP opening met hapje en drankje, doorlopend van 13u30 tot 17u30,
- zondag 18 oktober: nieuwbouwzondag 10u30-17u30, iedereen welkom.
Voor meer informatie: www.lapeirre.be 

Hier vindt u een making-off- en publi-reportage

Fotografie: Lenzer