Denc Studio architecten -en studiebureau

 30.09.2013  |  GENOMINEERD voor de Belgische Prijs voor Architectuur en Energie 2013

 

Nominaties van de Belgische Prijs voor Energie 2013 benaderen of halen reeds de vooropgestelde energie-eisen voor 2020.

De eindjury van de Belgische Prijs voor Energie 2013 vergaderde op 13 september in de gebouwen van
Electrabel GDF Suez in Brussel om 11 genomineerden aan te duiden voor de Belgische Prijs voor Energie 2013.

Van de 66 conforme inschrijvingen voor de Energieprijs werden er na een grondige analyse qua prestaties en volledigheid van opgevraagde dossiers, 25 realisaties aan de eindjury voorgesteld. Deze jury was samengesteld uit Ir.Arch. Rik Van Rossen (voorzitter), Arch. Luc Dedeyne (Energieconsulent BVA), Prof.dr.ir. Jean-Marie Hauglustaine (ULg), Dr.Sc. Georges Timmermans (Directeur CIR Isolatieraad), Ir. Kris van Dingenen (Directeur TECNOLEC), Arch. Marc Muylle (Patrimoniumbeheer Electrabel GDF-SUEZ) en Arch. Eddy Vanzieleghem (FAB-Awards). Ir. Bruno Vander Maelen fungeerde als waarnemer voor Electrabel.

De jury kon gebruik maken van vooraf grondig voorbereide tabellen met een 150-tal gegevens over de volgende aandachtspunten: transmissieverliezen, ventilatie, infiltratie en energierecuperatie, netto energiebehoefte per m2 vloeroppervlakte en het verbruik van verwarming, koeling en hulpenergie.
In combinatie met het doornemen van de bouw-, en detailplannen en bijgaande nota's, heeft de jury uiteindelijk 11 realisaties genomineerd die in aanmerking komen als categorielaureaat of eindlaureaat van de Belgische Prijs voor Energie 2013.

Categorie 1 (eengezinswoningen)
- Vrijstaande woning VD, Houthalen – Studio TEC
- Halfopen woning, Merelbeke – Architectenvennootschap Arch_ID
- Woning met praktijkruimte, Ninove – GDR-Architecten
- Vrijstaande woning Wijnendaele, Torhout – denc!-studio
- Rijwoning Putman, Waregem – denc!-studio

 
© foto Luc Roymans

Categorie 2 (groepswoningbouw)
- Appartementen 'Den Draad', Gent – Hub Architecten
- Appartementsgebouw 'Les Courses', Elsene – MDW Architecture

Categorie 3 (niet-residentiële gebouwen in publieke en private sector)
- Kantoorgebouw Termote, Nevele – denc!-studio
- Nieuw administratief Centrum, Houthalen-Helchteren – Holistic Architecture 5015
- Kantoorgebouw Stebo, Genk – Buro B
- Kinderdagverblijf Gaucheret, Schaarbeek – MDW Architecture


© foto Luc Roymans

De categorielaureaten en de eindlaureaat van de Belgische Prijs voor Energie 2013 worden samen met deze van Architectuur bekendgemaakt op dinsdag 10 december 2013 in het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) in Brussel.
Uit de lijst van genomineerde projecten Energie zal sponsor Viessmann een prijs toekennen voor de beste toepassing van een Warmtepomp.

De “Belgische Prijs voor Architectuur & Energie 2013” wordt georganiseerd door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) en Electrabel GDF-SUEZ met de medewerking van de Orde van Architecten, AR-CO, VAi, CIVA, BVA, ARiB en UWA en met de steun van de federale en gewestelijke overheden.
De organisatie van deze prijs is mogelijk dankzij de steun van volgende sponsors: Foamglas, Guardian, Niko, Rockfon/Rockpanel, Sapa, STO, Velux, Viessmann en Wienerberger.