Denc Studio architecten -en studiebureau

 29.06.2018  |  EURABO opent binnenkort

Als verdeler van Bio-ecologische bouwmaterialen is Eurabo een fijne klant met gelijklopende aspiraties.
DENC!-STUDIO ontwerpt en begeleidt het volledige programma: kantoor met showroom en opleidingsruimte, loodsen & atelier, omgevingsaanleg, interieur, projectcoördinatie.???
Een breed gedragen duurzame visie combineren we met betaalbaarheid en een hedendaagse uitstraling.

De 4 loodsen werden gerealiseerd met houten asymmetrische zadeldakliggers. De korte zijde wordt noord gericht waardoor gefilterd daglicht binnenvalt (sheddak principe). Het dakenspel verwijst naar een omgekeerd zaagblad en het typologische beeld van een ‘schuur’. De betonwanden zijn een financiële overweging met een hoge graad van duurzaamheid inzake stootvastheid. Alle loodsen zijn in de diepte uitbreidbaar, extra beuken zullen op de groei bijgebouwd worden. De as-afstanden tussen de kolommen werden nauwgezet afgestemd op de gang- en rekmaten waardoor er nagenoeg geen onbenutte oppervlaktes zijn.

Het kantoor presenteert zich als een vormelijk antwoord op de loodsen, door het vlinderdak opent het zich naar zijn omgeving. Het gebouw staat licht geknikt ingepland met een gezicht naar het kruispunt van de IZ. De grote vitrine is hierdoor noord gericht en behoeft geen hinderende zonwering. De basis van het kantoor bestaat uit een CLT massiefbouw structuur met een hybride hout/beton vloer ter ondersteuning van de thermische inertie. De dubbelhoge winkelruimte biedt een groot inbreidingspotentieel voor extra werkplekken. Het volledige interieur wordt analoog met de CLT wanden, binnendeuren en kastwanden in vurenhout ontworpen.

De omgevingsaanleg vertrekt vanuit een heldere organisatie van de site; scheiding van klanten & leveranciers, overdekt laden en lossen, doorrijdend verkeer mogelijk, goede zichtbaarheid vanuit het kantoor, fietsenstalling mooi in zicht van de klanten,… Het lijnenspel in de noodzakelijk betonverharding creëert een zachte sfeer. Wilde wingerd zal de loodsen in het groen tooien. Streekeigen bomen en wilde bloemenweides zullen de site omzomen, het bufferbekken krijgt zachte taluds waardoor oeverleven kan ontstaan. De afsluiting wordt achter de klantenzone geschoven waardoor de site uitnodigend werkt.

De ontwerpvrijheid en het vertrouwen dat we krijgen van Eurabo, aangevuld met een goede bouwteam werking in vertrouwen met onze aannemers, maakt het mogelijk tot dit bijzondere resultaat te komen. We kijken uit naar de opening!

Fotografie: Marble Moon – Jona Suys