Denc Studio architecten -en studiebureau

 07.11.2016  |  ECOWIJK Gentbrugge in de maak

VOORGESCHIEDENIS

In Gentbrugge, aan de Bruiloftstraat, bevond zich tot enkele jaren geleden het Jules Ottenstadion. Hier had voetbalclub KAA GENT haar sportieve stek. In 2000 ging de voetbalclub, samen met de Stad Gent, op zoek naar een nieuwe plek voor een moderne voetbaltempel. Het Ottenstadion was namelijk verouderd en te klein geworden. Ook het feit dat het stadion middenin een woonbuurt lag, was - gezien de noodzaak tot uitbreiding - niet langer ideaal. De Stad Gent kocht het Ottenstadion en vond voor de club een nieuwe locatie. In 2013 kon KAA GENT het nieuwe voetbalseizoen starten in de Ghelamco Arena.
SOGENT startte na de verhuis van KAA GENT al snel met de sloop van de oude voetbaltempel.

Ook de hockey- en tennisclub LA GANTOISE, gevestigd naast het Jules Ottenstadion in de Tennisstraat, kondigde haar verhuis aan. LA GANTOISE sloot een akkoord met projectontwikkelaar ECOWIJK voor de verkoop van haar gronden. LA GANTOISE verhuist naar een nieuwe site langs de Watersportbaan.

Door het vertrek van de sportclubs, kwam er in Gentbrugge een gebied van ~5 hectare vrij.
SOGENT en de private partner ECOWIJK zullen er in de komende jaren samen een nieuwe woonwijk realiseren.

AMBITIEUSE PLANNEN

Zowel SOGENT als projectontwikkelaar ECOWIJK zullen elk op hun gronden woningen laten bouwen. Om ervoor te zorgen dat er wel één integrale en kwalitatieve visie voor de wijk ontwikkeld wordt, werken de partners samen aan één inrichtingsplan. Hiertoe werd het studiebureau BUUR aangesteld. Het inrichtingsplan zal als basis dienen  voor de latere verkavelingsvergunning.

Het plan vertrekt van de ambities om van de wijk een echte ecowijk te maken; een schoolvoorbeeld op vlak van energie, mobiliteit en woontypologie. Alle woongelegenheden zullen worden voorzien van een eigen terras en/of tuin. Een centraal park zal zorgen voor een groen rustpunt. De wijk zal ook voorrang geven aan fietsers en voetgangers.

Het inrichtingsplan werd op 03/10/2016 voorgesteld aan de buurt in het bijzijn van dhr Tom Balthazar, schepen voor Stadsontwikkeling, Wonen en Openbaar Groen.

 

conceptbeelden

WONINGBOUW

Zowel SOGENT als projectontwikkelaar ECOWIJK zullen elk op hun stuk grond, woningen laten bouwen. De verkoop van de woningen zal door beide partners apart gebeuren. Een nog niet gekende private partner van SOGENT zal maw instaan voor de verkoop van de woningen op het ‘voetbaldeel’ en ECOWIJK voor dat op het ‘tennis- en hockeydeel’.

De verkoop van de woningen op het deel SOGENT is nog niet gestart. SOGENT zal via een zogenoemde publiek-private-samenwerking (PPS) de woningen aanbieden. ECOWIJK is wel al begonnen met de commercialisatie van de woningen op haar gedeelte. Voor meer info: www.ecowijk.be.
Ook DENC!-STUDIO zal er een 55tal woongelegenheden ontwerpen; dit gespreid over diverse fases. 

schetsontwerp grondgebonden woningen DENC!-STUDIO