Denc Studio architecten -en studiebureau

 12.12.2017  |  duurzame urban villa DE VLOEI

De stad IEPER telt zo’n 35’000 inwoners en is daarmee de zesde grootste stad van West-Vlaanderen.
In 2008 besliste de stad Ieper tot een stadsuitbreiding ten oosten van het centrum. De 10 hectare grote site zou plaats gaan bieden aan ca. 250 woongelegenheden.
Er werden hoge ambities vooropgesteld inzake duurzaamheid en dit in de brede zin van het woord.
Vandaag de dag is het duurzaamheidsvraagstuk niet meer weg te denken uit dergelijke projecten; toen vroeg het méér dan 5 minuten politieke moed.
Het bureau van Jan Maenhout (heden “MA+P” genaamd) tekende het masterplan.
Het mixen van typologieën en doelgroepen werd gestimuleerd.

Met als doel het bouwen van koopwoningen voor bescheiden- en middeninkomens, ging het Stadsbestuur een samenwerking aan met VLABO, dat in 2014 een wedstrijddossier opstelde voor 2 projectzones.
- projectzone 1: aan de Florastraat - 8 aaneengesloten kavels voor eengezinswoningen;
- projectzone 2: aan de Aquastraat - perceel voor 6 tot 12 meergezinswoningen (type urban villa).
VLABO staat voor de juiste verhouding tussen woonkwaliteit, stedenbouwkundige samenhang, architecturale meerwaarde, duurzaamheid en betaalbaarheid. VLABO organiseert en coördineert de samenwerking tussen grondeigenaars (gemeente, OCMW, Intercommunale, privé-eigenaar), de meewerkende aannemers, de architecten en de openbare diensten met het oog op het te bereiken doel. Betaalbaar en kwalitatief wonen is voor Vlabo het gevolg van een goede ruimtelijke ordening en doordachte architectuur waarbij de bouwkost wordt beheerst en de grond op een verstandige manier wordt gebruikt.

Jan Maenhout is een halve generatie ouder dan onze zaakvoerder. Hij gaf reeds enkele jaren les op de architectuurschool, toen Bart Cobbaert er nog op de schoolbanken zat. Ze hielden contact en na Bart’s specialisatie in duurzaam bouwen (vorser WenK, adviseur PassiefHuis-Platform, architect eerste Belgische passiefhuis,…), vroeg Jan hem een architectuur atelieropdracht te begeleiden. Toen VLABO in 2014 dit wedstrijddossier publiceerde, vonden ze opnieuw de weg naar elkaar.
De samenwerking had niet als doel “de koek te verdelen”, maar wou juist onze complementariteit inzetten ten voordele van het project. Beide architectenbureaus zijn in de overtuiging de projecten zo tot een nog hoger niveau te kunnen tillen.

Maandag 04/12/2017 legde Schepen Dominique Dehaene de symbolische eerste steen van de eerste urban villa in de duurzame wijk De Vloei.
Er is gekozen voor een functioneel en fris ogende architectuur, voor ruime appartementen met een goede oriëntatie en voor uitzicht op de blauwgroene omgeving (groene fiets-as en wadi). Er is contact met de omgeving door zuidgeoriënteerde terrassen of privétuinen.
De gelijkvloerse appartementen hebben een apart tuintje, met elk toegang tot een gemeenschappelijke kleine fruitboomgaard. Alle appartementen participeren in de nabijgelegen deeltuin.
De fietsenberging is bovengronds en vlak bij de hoofdinkom gesitueerd, dit is niet alleen praktisch maar maakt dat de fiets eerste keuze vervoersmiddel zal zijn.

De eengezinswoningen meten in de basis 8 bij 9m. Uitbreidingen aan de voor- en achterzijde zijn mogelijk binnen een 3 m-zone. Deze krijgen in hoofdzaak een invulling als tuin- en/of fietsenberging; hier-en-daar als annex aan de woning.
Door afwisselend ook enkele units te voorzien van een dakvolume ontstaat een zekere speelsheid. Dit volumetrische spel zorgt voor een gevarieerd aanbod aan woonmodules en kan dan ook een divers publiek aantrekken.
Ook de woningen worden gebouwd volgens het Passiefhuis-concept, een woonvorm waarbij het verbruik voor verwarming minstens 4x lager is t.o.v. een huidige normwoning.
Met meer dan 20cm isolatie in de wanden, drievoudige beglazing, specifiek thermisch onderbroken buitenschrijnwerk en K-peilen ca. 20, wordt in de eerste plaats ingezet op een performante gebouwschil. De ventilatieverliezen worden gereduceerd door een goede luchtdichtheid in combinatie met een balansventilatie met warmterecuperatie. De sanitairwarmwaterproductie en verwarming gebeurt d.m.v. een geothermische warmtepomp.
De passiefhuizen nestelen zich qua verkoopprijs binnen het bestaande marktaanbod.