Denc Studio architecten -en studiebureau

 27.05.2013  |  denc!-studio wint JO CREPAIN AWARD

Het is ondertussen vijf jaar geleden dat architect Jo Crepain overleed.
Hij drukte niet alleen een architecturale stempel, maar gaf tevens de aanzet tot een nieuw architectenmétier.

Als hommage aan één van de meest toonaangevende Belgische architecten van de 20e eeuw, werden voor het eerst de Jo Crepain Awards uitgereikt: dit voor de "architectuurambassadeur in het buitenland" en het "meest beloftevolle startende architectenbureau".
Met enige trots mogen wij aankondigen dat denc!-studio laatstgenoemde prijs in de wacht heeft gesleept.

 
Vlaams minister-president Kris Peeters bracht hulde: "Jo Crepain toonde dat we duurzaam én esthetisch én rendabel kunnen bouwen".
Met de prijs worden bureaus onderscheiden die ontwerptalent koppelen aan goed management en uitstraling in binnen- en buitenland.
 
 
De jury bekroonde uiteindelijk onze "frisse mindset".
Juryvoorzitter Rik Neven: “
De knowhow en praktijkrealisaties van dit kantoor zijn het resultaat van jaren werk in wetenschappelijk onderzoek, specialisatie in vormgeving, consultancy in constructie en bouwfysica en technisch advies. Die ervaring, de wilskracht om anders te willen zijn dan de anderen en een continue drang naar innovatie maakt dat het bureau een enorm potentieel heeft voor de toekomst. Hun frisse mindset maakt denc!-studio de terechte winnaar van de award voor meest beloftevolle startende bureau.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 foto © Wouter Rawoens

Jo Crepain
(1950-2008) begon in het revolutiejaar 1968 aan zijn architectuurstudies en bleef zijn hele leven een rebel. In 1973 verwierf hij aan het Antwerpse Henry van de Velde-instituut het architectendiploma, vier later dat van stedenbouwkundige. Zijn professionele bestaan kende een schroeiende start. In 1974 werd hij voor de woning met kapperszaak Roels onderscheiden met de Robert Maskens-prijs, de belangrijkste Belgische architectuuraward.
Op 1 mei 1976 richtte hij mee het ontwerpcollectief SILO op dat grote projecten van sociale woningbouw wou realiseren, maar vijf jaar later ontgoocheld weer werd ontbonden. Wel wist hij de toenmalige gemeenschapsminister van Huisvesting te overhalen om twee WISH-ontwerpwedstrijden voor sociale woningbouw te organiseren.
Zijn kritische houding tegen het aperte gebrek aan belangstelling voor architectuur leverden op termijn resultaat op. Hij omarmde het postmodernisme, maar zou later evolueren naar een ingetogen architectuur, geënt op de context. In 1988 kreeg hij de prestigieuze Premio Palladio. Zijn talent werd in die periode gesmaakt in Nederland, waar hij talrijke grote projecten realiseerde.

In eigen land ontwierp hij naast een groot aantal woningen onder andere het UCO-gebouw in Gent, het bedrijfsgebouw van Renson in Waregem dat in 2003 een Energie Award kreeg, en het gebouw van Telindus in Haasrode.
In 2006 ruilde hij zijn bureau Jo Crepain Architect nv in voor Crepain Binst Architecture nv, een samenwerking met Luc Binst. Amper twee jaar later overleed hij. Veel te vroeg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

trofee © Nick Ervinck
 
Nick Ervinck
(°1981, België) tast de grenzen van en de interactie tussen diverse disciplines af. Met behulp van innovatieve materialen en technieken als 3D-printing exploreert hij het esthetische potentieel en de veerkracht van beeldhouwkunst, animatie, installatie, architectuur en design. Daarbij verliest hij nooit de historische dimensie uit het oog, vermits zijn werk vol verwijzingen zit, bijvoorbeeld naar Hans Arp, Henry Moore, Barbara Hepworth en Greg Lynn. Voor zijn werk ontving hij de Godecharle-prijs voor beeldhouwkunst (2005), de Prijs Maïs van de stad Brussel (2006), de prijs voor Beeldende Kunst van de provincie West-Vlaanderen (2006) en de publieksprijs voor nieuwe media van de stichting Liedts-Meesen (2008). In dat laatste jaar werd hij ook laureaat van de Rodenbach Fonds Award. Hij stelde onder meer tentoon in MOCA Shanghai, MARTa Herford, Kunstverein Ahlen, Buda Kortrijk, SMAK Gent, Zebrastraat Gent, HISK Gent, Odette Oostende, Superstories Hasselt, Koraalberg Antwerpen, M Leuven, Brakke Grond Amsterdam, MAMA Rotterdam, Biënnale Oklahoma en Telic Art Exchange Los Angeles/Berlin.
   

denc!-studio dankt de wedstrijd-organisatie, mevrouw crepain en de jury... voor het initiatief en de bekroning.
denc!-studio dankt haar medewerkers voor alle inzet. Zonder hen ware deze prijs niet mogelijk geweest.

Hier vindt u nog extra mbt de uitreiking