Denc Studio architecten -en studiebureau

 05.06.2012  |  be.passive stelt de woning "0184 A SCHIE" voor

Een der onzer Vlaamse toparchitecten Eugeen Liebaut werd gevraagd een woonst te bouwen voor zijn zus en haar man.
Dit in de tuinbouwstreek van Hoeilaart, op een achterin gelegen perceel.

De bouwheren wilden van in het begin graag een passieve woning. Om de nodige technische knowhow hiervoor aan te leveren, werd denc!-studio aangesproken als studiebureau voor stabiliteit en technieken. 

De in tweede bouwzone gelegen woonst, werd inmiddels gecertificeerd als passiefhuis. De bewoners bevestigden het bescheiden verbruik en goede thermisch comfort.
Na ruim twee jaar kunnen de opdrachtgevers alleen maar beamen dat hun nieuwe woning een verademing is na jaren in een traditioneel huis gewoond te hebben. Ze kunnen genieten van een leefruimte met riant uitzicht op de tuin, een leefruimte die bovendien via een grote vide verbonden is met een tweede, meer besloten leefruimte onder het dak. De utilitaire ruimtes en nachtfuncties zijn samengebracht aan de andere, gesloten, zijde van het volume. Dit contrast, dat bijna vanzelfsprekend uit het passieve en ruimtelijke concept is voortgevloeid, resulteert in een interessante architectuur, die bovendien zeer aangenaam is om te bewonen.
We hebben hier al drie koude winters meegemaakt, maar we hebben buiten de ventilatie nog geen extra verwarming moeten voorzien,” vertellen de eigenaars. “Dankzij de grote glaspartijen en de goede inplanting profiteren we van de minste zon. De tuindeur staat trouwens bijna de hele zomer open. Bij heel warm weer laten we alles goed dicht langs de zonnekant en geeft de ventilatie een aangenaam verfrissend gevoel. Dit is dus zeker geen huis waar we in opgesloten zitten, zoals vele mensen schijnen te denken. We zijn, samengevat, tevreden passiefhuisbewoners!

Voor wie de volledige tekst, van de hand van Roxane Heeren, wil lezen van het zopas verschenen in artikel: "be.passive stelt een woning voor", be.passive #11, 2012.
Extra beelden vindt u hier.