Denc Studio architecten -en studiebureau

 16.04.2014  |  BALANSWONINGEN

 

Bouwgrond is schaars, waardoor ‘compact’ bouwen met aandacht voor het wooncomfort de nieuwe norm wordt. Duurdere energie en strengere energienormen laten het aanbod aan isolatie- en energiebesparende technieken exploderen. De organisatie van de mobiliteit bepaalt de kwaliteit van woon- en leefomgeving. Jonge gezinnen hebben oog voor duurzaamheid, maar vooral ook voor de betaalbaarheid…
Kortom: bouwen in 2020 zal meer dan ooit het zoeken naar evenwicht inhouden. En dus het maken van keuzes.

Met drie ‘balanswoningen’ wenst de Durabrik Group in te spelen op die toekomst en het spreekwoord "kiezen is verliezen" tegen te spreken.
 

Denc!-studio heeft de compactheid niet louter planmatig geïnterpreteerd, doch onmiddellijk 3-dimensioneel: niet louter qua eigen woningvolume maar tevens ook in de onderlinge schakeling der woningen. Diverse bouwhoogtes en dieptes creëren moeilijke, dure en energetisch slechtere aansluitingen. Diverse bouwdieptes kunnen storende schaduwvlakken, tot zelfs tunnelzichten, genereren. Er werd op conceptueel niveau gekozen voor exact gelijke gabarieten en aldus perfecte aansluitingen.
Qua uiterlijke architectuurtaal heeft denc!-studio een knipoog gemaakt naar het nieuwe DURABRIK-kantoorproject langsheen de E40.

Hoewel elk met een eigen stijl (interieur-architectuur door C [ak’sent]) qua inrichting (landelijk, stedelijk en zen) vormen de balanswoningen één geïntegreerd geheel.
Er werden duurzame bouwtechnieken geïntegreerd, die verder gaan dan de huidige door de regering opgelegde normen, maar allemaal toch zeer haalbaar. De initiatieven gaan net dat stapje verder richting energieneutraal bouwen om zo helemaal klaar te zijn voor de toekomstige normen.
De Durabrik Group werd eerder bekroond met de titels ‘Kei van de Bouwkroniek’ (uitgereikt door vakblad Bouwkroniek), ‘Gouden Bedrijf’ (Jobat) en ‘Gezondste Bedrijf van België’ (DKV). Verschillende jaren op rij behoorde Durabrik Group ook tot het rijtje van de ‘Trends Gazellen’.

Durabrik koos volgende partners mbt de BALANSWONINGEN:
- architectuur|duurzaamheid|EPB: denc!-studio 
- stabiliteit: SEC
- interieurarchitectuur: C [ak’sent]
- tuinarchitectuur: Studio Verde

Meer BEELDEN